Apa-fia drámát forgat Fésős András

2021.12.08.
Fésős András KELJ FEL ÉS JÁRJ címmel készülő filmjének gyártási támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. A szereplőválogatás már elkezdődött, a forgatás jövő év elején indul.

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 450 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Fésős András rendezésében készülő Kelj fel és járj című mozifilmnek.  

A Kelj fel és járj főhőse egy karizmatikus, ötvenes tűzoltó, Félix, aki napról napra hozza le a hidakról a kétségbeesett embereket, öngyilkosjelölteket vallásos megszállottsággal, bármi áron. Félix bevett szokása, hogy utánajár megmenekítettjeinek, hogy erősítse az életbe vetett hitüket. A város őrangyalaként tisztelik. Mentéseire nagy szükség van, mert egyre többen akarnak véget vetni életüknek a hitetlen nagyvárosban, ahol mintha egy járvány terjedne, a gyakori esőzések miatt lakások áznak be, egyre gyakrabban tör fel a víz a csatornákból. Félix harcban áll egyetlen fiával, aki őt okolja anyja haláláért és lázad ellene. Egy különös találkozás mindent megváltoztat Félix életében.  

Fésős András (Fotó: Filmforce)

Fésős András rendező, forgatókönyvíró a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, Az eltűnt mozi (1993) című vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, első játékfilmje, az ifjú Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik (2000) itthon és a nemzetközi filmfesztiválokon is szép sikereket ért el. Fésős azóta rövid- és dokumentumfilm rendezései mellett sorozatokat és színházi produkciókat is rendezett, a Kelj fel és járj című forgatókönyvét a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták.  

A Kelj fel és járj forgatása jövő év elején kezdődik, az operatőr Szatmári Péter, a látványtervező Hujber Balázs, a producer Hutlassa Barnabás. A film tervezett bemutatója 2022 vége.

Bővebben a Filmszakmai Döntőbizottsága határozatiról: https://nfi.hu/hu/palyazatok/dontesek